Vänskap

Vänskap_Tjejjouren Väst

Vänner är en viktig del av livet som också kan vara svårt på olika sätt. Ibland är man allra bästa vänner och ibland bråkar man och säger saker som man kanske ångrar. 

Många vänner är osams ibland och det hör till i en relation. Men det är viktigt att man både kan be om ursäkt och att förlåta. En vän är någon som får dig att må bra och som tycker om dig för den du är.

Vänskap kan ta slut

Att hitta en bästa vän eller ett kompisgäng kan vara svårt och ibland ta lång tid. Vissa har en och samma vän under flera år eller under hela livet men det är vanligt att man har olika vänner under olika tider i livet. Du kan vara jättenära en vän under en period för att sedan glida ifrån varandra. Det kan handla om att du och vännen har olika intressen och inte lika mycket gemensamt längre. Det är också vanligt att tiden med vänner minskar om man blir tillsammans med en partner.

Om ni som vänner känner att ni har glidit isär och har olika intressen brukar båda försöka hitta nya vänskapsrelationer. Men om det bara är en av er som känner så kan den andra känna sig övergiven och sviken. Det kan kännas jobbigt när det händer men det också vanligt att man efter en tid hittar nya vänner eller hittar tillbaka till varandra igen. 

Vänner som inte får en att må bra

Ibland har man vänner som faktiskt inte är bra för en. Det kan handla om att vännen styr och bestämmer över dig, får dig att känna dig osäker eller får dig att göra saker som du inte vill. Det kan vara svårt att se själv vad som pågår och svårt att bryta. Men kom ihåg att en riktig vän tycker om dig precis som du är! 

Du kan ha vänner som du träffar via nätet. Om du känner att du har svårt att hitta vänner i skolan, på jobbet eller liknande så kan nätet vara ett bra ställe att träffa nya människor på. Tyvärr finns det också personer som använder internet för att göra andra illa, så innan ni lärt känna varandra är det bra att vara lite försiktig med vad du berättar och delar med dig av.

I chatten kan du prata med oss om vänskap och om mycket annat. Inga problem är för små!