Trakasserier

Nätmobbning

Att bli mobbad på nätet är minst lika vanligt som att bli mobbad på skolan eller jobbet. Den som mobbar försöker ofta skrämma, skämma ut eller såra den som blir mobbad. När någon utsätter en för mobbning online så går det ofta att spara bevis.

Få hjälp

Vad är nätmobbning?

Att bli mobbad på nätet är tyvärr vanligt och det kan ser ut på flera olika sätt. Till exempel att du får elaka kommentarer, hot- eller hatmeddelanden skickade till dig, eller att falska rykten sprids om dig. 

Några fler exempel på vad som kan vara nätmobbning är att någon sprider lögner eller lägger upp pinsamma bilder på en, att man får taskiga meddelanden eller hot på sms eller chatt, eller att någon låtsas vara en själv och skickar meddelanden till andra människor.

Mobbning är när ett beteende sker upprepade gånger. Just nätmobbningen sker ofta på sociala medier, på spelplattformar och olika meddelandetjänster, eller via sms och olika appar. Den som mobbar försöker ofta skrämma, skämma ut eller såra den som blir mobbad.

När någon utsätter en för mobbning online så går det ofta att spara bevis. Man kan till exempel ta en skärmavbild och spara chattar. Det här kan vara bra att göra så att man kan visa för någon man litar på vad man blivit utsatt för.

Tänk på att på nätet kan personer utge sig för att vara någon annan än vem de egentligen är. Därför är det bra att inte lämna ut personliga uppgifter såsom namn, adress, var du går i skolan och telefonnummer till personer online. Du kan också blockera personer på de flesta plattformar som du inte vill ska kunna kontakta dig.


Blir jag mobbad?

Ibland kan det vara svårt att veta om man blir mobbad eller om någon bara är taskig. Man ska såklart inte vara elak eller taskig mot sina kompisar, men ibland kan alla göra fel. Däremot ska man aldrig behöva bli utsatt för kränkningar. Om någon fortsätter efter man sagt åt dem att sluta så är det inte ett okej beteende. 

Många tänker inte på att det kan vara brottsligt att utsätta någon för mobbning, men det är det. Det är till exempel ett brott att slå eller trakassera någon, att hota eller behandla någon illa på grund av etnicitet, religiös tro eller på grund av kön. Det är också olagligt att lura eller tvinga någon att göra sexuella saker på internet.

När mobbningen sker online kan den ibland kännas värre än mobbning i skolan eller på jobbet. Telefonen har man alltid med sig och därför kan mobbningen också följa med överallt, in i ens egna rum, vid tvn och middagsbordet.

Mobbningen kan också vara synlig för massa olika människor på nätet, både såna man känner och främlingar. Det kan kännas som att man inte kommer undan och aldrig får vara ifred.

Det här kan vara väldigt jobbigt för många och man kan få flera symtom på mobbningen. Man kan känna sig upprörd, dum, arg, skämmas, sluta med sina fritidsintressen och hobbies, bli trött, få huvudvärk och ont i magen.

Alla har rätt att må bra, och ingen får göra saker mot en som gör att man mår dåligt!


Du har rätt att må bra

Skolor och arbetsplatser måste arbeta mot mobbning och de ska se till att ingen blir mobbad. Om det kommer fram att någon är mobbad så måste de göra allt de kan för att mobbningen ska sluta.

Vuxna får inte blunda eller strunta i att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Skolan kan till exempel ha möte med den som mobbar och deras föräldrar, de kan ha fler vuxna som är ute på raster och ibland kan de också ta hjälp av socialtjänst eller polis för att stoppa de som mobbar.

Det kan kännas jobbigt och kanske skämmigt att berätta att man blir mobbad, men det är viktigt för att försöka få stopp på det! Det känns också ofta lättare inombords när man pratar om saker som är tunga och svåra. Det kan vara bra att prata med någon vuxen som du litar på. 

Om det känns svårt kan du också alltid prata med oss i chatten, vi finns här för att stötta och stärka dig!