Trakasserier

Mobbning

Mobbning är väldigt svårt att gå igenom och ofta känner sig den som blir utsatt väldigt ensam. Det kan också kännas svårt att våga prata om. Men det är aldrig ens eget fel om någon utsätter en för mobbning. Det är inte okej – och det finns hjälp att få!

Få hjälp

Vad är mobbning?

Mobbning är när man utsätts för kränkande behandling upprepade gånger, ofta under en längre tid. Mobbning är alltså inte när någon är taskig en gång, utan det betyder att det händer flera gånger. 

Det kan till exempel vara att du blir retad, slagen eller hotad upprepade gånger. Det kan också vara att du blir utfryst eller att andra sprider falska rykten om dig. 

Mobbningen kan ske både i skolan, i en förening, på jobbet eller på nätet. På internet kan man till exempel få elaka kommentarer eller att någon sprider bilder på dig. 

Många tänker inte på att det kan vara brottsligt att utsätta någon för mobbning, men det är det. Det är till exempel ett brott att slå eller trakassera någon, att hota, sprida kränkande bilder, eller fotografera eller filma utan tillåtelse, att behandla någon illa på grund av etnicitet, religiös tro eller på grund av kön. Det är också olagligt att lura eller tvinga någon att göra sexuella saker. 

Att bli retad och illa behandlad på grund av exempelvis sin hudfärg, sin sexualitet, sitt kön eller vilken religion du tror på är förbjudet och kallas för diskriminering. I Sverige finns en speciell lag mot diskriminering och det är viktigt att ta all diskriminering på allvar.


Blir jag mobbad?

Ibland kan det vara svårt att veta om man blir mobbad eller om någon bara är lite taskig. Man ska såklart inte vara elak eller taskig mot sina kompisar, men ibland kan alla göra fel. Däremot ska man aldrig behöva känna sig skrattad åt eller bli utsatt för kränkningar.

Ibland kanske den som utsätter en inte förstår eller vill förstå att det den gör är mobbning. Man kanske säger att det var på skoj eller att det bara var ett skämt. Men ett skämt ska aldrig få någon att må dåligt. Om någon fortsätter att vara elak trots att man sagt åt den eller dem att sluta så är det inte ett okej beteende. 

Många som är utsatta för mobbning mår väldigt dåligt. Du kan känna dig ensam, känna att du inte duger och att du börjar tvivla på dig själv. Men kom ihåg att det inte är ditt fel om du blir mobbad! Ingen ska utsätta någon annan för mobbning – och du har rätt att må bra!


Det är aldrig ditt fel

Många väljer att inte berätta om mobbningen för någon. Man kanske skäms eller är rädd att det ska bli mycket värre om vuxna lägger sig i. Men ofta behöver man hjälp för att det ska bli bättre.

Om du är utsatt för mobbning – försök att berätta för någon som du litar på.

Skolor och arbetsplatser måste alltid arbeta mot mobbning och de ska se till att ingen blir mobbad. Om det kommer fram att någon är mobbad så måste de göra allt de kan för att mobbningen ska sluta.

Vuxna får inte blunda eller strunta i att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Skolan kan till exempel ha möte med den som mobbar och deras föräldrar, de kan ha fler vuxna som är ute på raster och ibland kan de också ta hjälp av socialtjänst eller polis för att stoppa de som mobbar.

Du och din familj kan också anmäla mobbningen. Om du upplever att din skola inte hjälper dig så kan du anmäla till Barn- och elevombudet: www.beo.skolinspektionen.se

Om du är utsatt för mobbning på ditt jobb så ska du prata med den person som är skyddsombud på din arbetsplats. Du kan också ta hjälp av facket eller anmäla mobbningen till Arbetsmiljöverket. Du kan också anmäla mobbning till polisen. 

Du får gärna höra av dig till oss på Maana och berätta hur du har det. Vi finns här för dig och dömer dig inte!