Vad är stress?

Stress är en känsla som kan komma när du känner att du har mycket att göra och att tiden inte räcker till. Du kan också känna känslomässig stress, du kanske är ovän med en kompis eller bråkar med någon i din familj. 

Du kan bli stressad av press, förväntningar eller idéer på hur du ska vara eller vad du ska göra. Eller om du känner att du inte har makt att påverka ditt liv. Ibland kan du känna stress även om du inte har bråttom. Att ha för lite att göra kan faktiskt också vara stressande, om du känner att du inte får använda den energi du har. Till exempel om du är arbetslös. Ibland kan man känna stress utan att veta vad det beror på.

Stress och samhällskrav

Varje dag möts vi av bilder och filmer på sociala medier som påverkar oss. Omedvetet jämför vi oss med bilderna och det kan skapa en känsla av att inte räcka till eller duga. Det är viktigt att tänka på att bilder som du ser många gånger inte är sanna. Syftet med bilder och reklam är att påverka oss att till exempel köpa saker eller att leva upp till vissa ideal. 

Många tjejer upplever krav om att se ut på ett visst sätt, ha vissa kläder, ha sex på ett visst sätt, ha höga betyg och prestera bra i skolan. Detta är ett samtalsämne som är väldigt vanligt i vår chatt. Stress hör också ihop med att vi lever i ett ojämställt samhälle där tjejer och kvinnor har andra krav på sig än killar och män. Tjejer upplever också i högre grad stress på grund av jobbiga erfarenheter, till exempel våld och övergrepp. 

Hur vi påverkas av stress

Det är okej att ha det stressigt ett tag. Men efter att ha varit stressad behöver din kropp och hjärna vila, även om det du stressar över är roliga saker! Roliga saker kan alltså också orsaka stress. Därför är det viktigt att ha balans mellan aktiviteter och vila. 

Om du inte får tid att vila upp dig utan känner dig stressad ofta, eller hela tiden, under lång tid, kan stressen göra skada. Stressen kan leda till att man får huvudvärk, ont i magen eller kroppen och inte kan sova ordentligt. 

Det finns hjälp att få

Vi är många som känner oss stressade och mår dåligt för att vi inte hinner med det som förväntas av oss. Du är inte ensam! Kom ihåg att ingen kan göra allt.

Det finns som sagt många olika anledningar till att vi upplever stress. Om du har varit med om svåra saker eller har det jobbigt i livet kan stressen vara en reaktion på det. Stressen kan ibland berätta viktiga saker för oss om hur vi har det. Då kan det vara skönt att prata med någon som man litar på.

Du kan alltid prata med oss på Tjejjouren Väst, vi finns här för dig i chatten.