Självkänsla

Självkänsla är ett ord som man hör väldigt mycket. Man kan beskriva självkänsla som den inställning som man har till sig själv. Det har inte att göra med om du är bra eller dålig på att göra olika saker, utan mer din egna känsla om dig själv. 


Hur din självkänsla är kan påverka hur du mår i din vardag. Att känna att man är älskad, uppskattad och accepterad är viktigt för att få en god självkänsla. Dessa känslor gör också att man själv känner att man duger, att man kan vara nöjd och stolt över sig själv och att du tar för dig och vågar göra saker. Om du har det tufft med din självkänsla så kan det hända att du väljer bort att göra saker som du egentligen skulle vilja göra. Du kanske låter andra bestämma vad du ska känna, tycka och göra.

DET SYNS INTE UTANPÅ VEM SOM HAR LÅG SJÄLVKÄNSLA

Många gånger tror vi att personer som verkar lyckade, ser bra ut och är populära har bra självkänsla. Men så behöver det inte alls vara, en populär person kan ha låg självkänsla och en person som uppfattas blyg och tillbakadragen kan ha en stabil eller hög självkänsla.
Med en stabil självkänsla kan du ta beslut som du mår bra av och det innebär att du får större makt över ditt liv. Att känna att du kan påverka ditt liv och det som händer runt omkring dig påverkar också din självkänsla positivt. Om du har haft en lång period där du känner dig låst och att andra bestämmer och kontrollerar dig kan det leda till att din självkänsla sjunker. Det kan vara att någon bestämmer över dig i en relation, att du är utsatt för mobbning, att du inte kommer in på en utbildning eller om du varit arbetslös länge.

Självkänsla_Tjejjouren Väst

Det går att jobba på sin självkänsla

Självkänsla går att arbeta med. Bara för att man har låg självkänsla under en tid innebär inte det att det alltid kommer att vara så!

I vår chatt kan du prata med oss om saker som självkänsla, och mycket annat. Vi stöttar dig gärna.