Tidiga tecken

De flesta som är våldsamma eller kontrollerande är väldigt charmiga och snälla i början av relationen. Men ofta finns det också tidiga varningstecken. 

Om du är med någon som inte är snäll mot dig så är det inte värt att stanna oavsett hur charmig och gullig personen kan vara ibland. Vi vet att det kan vara svårt att lämna, men lita på din magkänsla. Prata gärna med dina kompisar om varningstecknen. Alla behöver den här kunskapen, den kan i värsta fall vara livsviktig. Vi på Tjejjouren Väst möter tjejer som oftast blivit utsatta av killar, därför pratar vi utifrån tjejer och killar. 

 TECKEN PÅ ATT DIN PARTNER KAN VARA VÅLDSAM

 • Han talar illa om tidigare partners och kan inte se att han gjort något fel i relationen. 

  Allt är hans förra tjejs fel. Han talar om tidigare partners på ett taskigt sätt, och kanske även hävdar att han blivit utsatt för misshandel av den före detta flickvännen.

 • Han säger att du är den enda tjejen som har förstått honom och att du är den enda som har behandlat honom bra. Det kommer inte dröja länge förrän han säger att "du är precis som alla andra". Han kan även göra motsatsen: Han kanske talar om sina tidigare partners på ett sätt som gör att du känner dig underlägsen och att du aldrig kan "bli som dem", för att få makt över dig.

 • Han beter sig respektlöst mot dig genom att skämta på din bekostnad, kanske även inför andra människor. Han är taskig mot dig och ser ner på dina åsikter och upplevelser.

 • Han är hjälpsam mot dig på ett sätt som får dig att känna dig obekväm. Han får dig ständigt att stå i någon sorts tacksamhetsskuld och blir sur om han inte får hjälpa dig, om du exempelvis tackar nej.

 • Han är kontrollerande och visar svartsjuka. Han har åsikter om hur du bör klä dig eller hur du bör ha ditt hår och vad du bör säga i olika situationer. Han har svårt att acceptera att du har din egen smak och stil. Han gillar inte dina vänner och har åsikter om vilka du bör umgås med. Han har kanske även svårt att acceptera att du pratar med andra killar.

 • Han kan behandla dig på ett sätt som han aldrig själv skulle tycka är okej. Han tycker sig ha rätt till att bli omhändertagen och ompysslad men kan inte göra detsamma för dig. Dessa killar har ofta orealistiska förväntningar på sin partner, som för honom ska vara den "perfekta tjejen".

 • Han vill flytta ihop eller gifta sig väldigt tidigt i relationen. Det här kan vara ett sätt för honom att kontrollera dig, att "äga" dig. Han har svårt att acceptera om du vill vänta med dessa saker.

 • Han skrämmer dig när han blir arg. Han kan säga hotfulla saker, knuffa dig eller närma sig dig på ett hotfullt sätt. Han kan sparka i väggen eller slå sönder saker när han blir arg, ofta är det föremål som du tycker om eller själv äger. Han kan säga att: “hade du inte gjort mig så arg så hade jag aldrig behövt göra såhär mot dig”.

 • Han dras till sårbarhet och väljer flickvänner som nyligen gått igenom en kris eller förlust av något slag. Han kanske aktivt väljer att bli tillsammans med yngre tjejer eller tjejer som mår väldigt dåligt. 

 • Han behandlar dig annorlunda när ni är tillsammans med andra människor. Han behandlar dig respektlöst när ni är ensamma, men pratar gott om dig när ni umgås med andra. Eller tvärtom. Du kanske säger saker som “han är så snäll när det bara är vi två, jag vet inte varför han beter sig såhär nu”.

 • Han missbrukar droger eller dricker mycket alkohol.

 • Han pressar dig till sex eller får dig att göra saker som du inte vill när ni har sex.

 • Du börjar ta på dig skulden om han beter sig dåligt eller okänsligt mot dig. Du tänker att du säkert överdriver, att det kanske var ditt fel, att han inte kan hjälpa det.

 • Du tänker att din kärlek till honom kan få honom att ändra sig så att han inte beter sig respektlöst, okänsligt, sårande eller manipulativt mot dig. Här är det viktigt att veta att din kärlek till honom inte kommer att få honom att förändra sig. Ingen kärlek kan förändra någon som beter sig kontrollerande och våldsamt. Sanningen är att de flesta killar som drivs av makt och kontroll och som beter sig respektlöst inte kan förändra sig eftersom de får många vinster med sitt beteende.

 • Du tänker att om du bara beter dig mot honom så som du själv skulle vilja bli behandlad av honom, så kommer han till slut att förändra sig och behandla dig lika bra som du behandlar honom. Det här är ett mycket vanligt tankesätt för tjejer och kvinnor som själva är måna om att behandla andra väl och som är varma och vill vara förstående. Sanningen är att han inte kommer att behandla dig bättre även om du å din sida behandlar honom varmt och förstående. Han kommer att utnyttja din vänlighet och vilja att förstå honom istället för att vara snäll tillbaka.

 • Du har börjat märka att ditt självförtroende och din självkänsla har blivit sämre utan att du egentligen vet varför. Du lägger skulden på dig själv för förändringen.

 • Han talar om för dig vem du är eller hur du är på ett negativt sätt. Ingen har rätt att tala om för dig hur du är, vad du tänker, vad du gillar eller inte gillar, eller vad du har för behov. Gör din kille detta kan vara ett tecken på ett kontrollerande beteende. 

Osäker bild Tjejjouren Väst

Om du läser den här listan och vet med dig att flera punkter beskriver ditt förhållande och den person du träffar, försök då lämna honom. Vi pratar med många tjejer som upplever dessa relationer och vi vet hur svårt det kan vara att lämna. Det kan kännas som att det man är med om är helt normalt, men det är det inte! Detta är en del av en process där man mer och mer ser sig själv med den som skadar ens blick. 

Det finns hjälp att få

Du kan inte förändra personen i fråga. Men du kan få hjälp att ta dig ur en relation, för du är värd att må bra. Du kan alltid prata med oss i chatten om det du är med om. Vi lyssnar och står alltid på din sida.