Alkohol & droger

Alkohol och droger förknippas ofta ihop med fest och firande. Man kanske tänker att det verkar roligt och är något som hör till just festliga tillställningar. Därför kan det kännas svårt att säga nej om grupptrycket är väldigt starkt. Tänk på att ingen får pressa dig till något du inte vill!

ดูข้อมูลช่วยเหลือ


Det finns många olika typer av alkohol, till exempel cider, öl, vin och sprit. Dricker du alkohol kan du känna dig berusad. Du får dricka alkohol när du är 18 år och äldre. Droger är också ett berusningsmedel men som till skillnad från alkohol är förbjudet. Dessa lagar finns för att skydda dig då alkohol och droger kan skada dig och din kropp.

Att dricka eller använda droger innebär att utsätta sig för flera risker. När man blir berusad, eller påverkad är det vanligt att man hamnar i dåliga situationer och gör saker man senare ångrar. Det är också vanligt att man känner ångest efter man har druckit. Det finns också risk för att bli beroende, vilket kan påverka ens vardag negativt.


แอลกอฮอล์

Det finns olika anledningar till varför man dricker alkohol. Vissa dricker alkohol för att det känns spännande eller på grund av grupptryck. Man kan också dricka alkohol för att man mår dåligt och för att man vill tänka på annat.

Mer om alkohol

ยา เสพ ติด

Det finns många olika droger som fungerar på olika sätt. Vissa droger gör dig pigg och fylld av energi medan andra gör dig lugn och trött. Efter en tid med regelbundet användande av droger kan man börja må väldigt dåligt och få mycket ångest.

Mer om droger

ข่มเหง

När någon dricker för mycket alkohol eller använder droger brukar det kallas för missbruk. Det kan vara väldigt jobbigt och svårt att leva nära någon som har ett missbruk.

Mer om missbruk

การสูบ

Rökning är inte bra för oss och våra kroppar, men ändå är det många som börjar röka. Det är ofta svårt att sluta när man väl har börjat. 

Mer om rökning

Snus

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man börjar snusa. Men det finns också ämnen i snus som gör att man blir beroende. Snusning är inte heller bra för våra kroppar.

Mer om snus

ถามทนาย

Har en kompis som säljer alkohol till alla och det är hennes pappa som köper ut. Dom tar pengar för att dom köper ut. Vad kan jag göra åt det? Jag är rädd att dom ska få veta att jag skvallrat.

Exempel på allmänna aktörer att kontakta kan vara socialtjänsten och/eller polisen. Privata sådana kan vara föräldrar eller personer som man känner förtroende för.

ดูคําถามและคําตอบทั้งหมด

มีความช่วยเหลือ

แชทกับเรา

แชทของเราเปิดวันอังคารวันพุธวันพฤหัสบดีและวันอาทิตย์ คุณมักจะไม่ระบุชื่อและคุณสามารถพูดคุยเกี่ยวกับทุกสิ่งที่สําคัญสําหรับคุณ

ดิจิตอลพี่สาวใหญ่

การมีพี่สาวใหญ่ดิจิทัลหมายความว่าคุณได้ติดต่อกับอาสาสมัครของเราสัปดาห์ละครั้งเป็นเวลาประมาณ 10 สัปดาห์

แอพ Stella ของเรา

ในแอปคุณสามารถรับการสนับสนุนและความช่วยเหลือในหัวข้อที่รู้สึกยาก คุณสามารถทําแบบฝึกหัดที่ช่วยได้เมื่อคุณรู้สึกแย่

ถามทนาย

ถามทนายความเป็นบริการที่คุณสามารถถามคําถามที่ไม่ระบุชื่อเกี่ยวกับกฎหมายและความยุติธรรม คุณยังสามารถอ่านคําถามและคําตอบของผู้อื่นได้ที่นี่

ถามนักจิตวิทยา

ถามนักจิตวิทยาเป็นบริการที่คุณสามารถถามคําถามที่ไม่ระบุชื่อเกี่ยวกับอารมณ์และสุขภาพ คุณยังสามารถอ่านคําถามและคําตอบของผู้อื่นได้ที่นี่