Tankar
på självmord

 

När man mår riktigt dåligt så kan det dyka upp tankar om att inte orka leva längre eller om att ta sitt liv. Det kan kännas som att det inte finns någon annan utväg, men det gör det!

Runt om i världen finns det många som haft självmordstankar tidigare i livet, och som har blivit av med de tankarna. Många beskriver det som att de i efterhand har svårt att förstå hur de tänkte när de mådde som sämst. Men när man mår dåligt är det lätt att tänka att det alltid kommer vara så och att det inte finns någon lösning på ens problem. Då kan det hända att man tänker på döden och att man vill dö. Det är mänskligt och vanligt att tänka på att man inte vill eller orkar leva längre. Du är inte ensam och det går att må bättre igen! 

Att vilja dö

Du är inte ensam

Ibland kan självmord kännas som den enda utvägen. Men att ta sitt liv innebär inte en lösning, utan gör att dina chanser till att må bättre försvinner! Men när man mår väldigt dåligt så påverkas hjärnan starkt och det kan vara svårt att tänka klart.

Även om du tänker på att du vill dö så behöver det inte betyda att du faktiskt vill ta ditt liv. Ofta beror tankarna på att du mår dåligt och att något i ditt liv behöver förändras.

Är du orolig för en kompis?

Ofta kan det kännas skamfyllt att tänka på att man vill dö. Då kan det vara skönt att en vän vågar fråga.
Kanske frågor som: hur mår du? Jag tänker på dig och är lite orolig! Tänker du på att du vill dö? Jag finns här för dig om du vill prata! 

Det kan vara bra att erbjuda sig att följa med som stöd till en kurator eller en vuxen som man litar på.

Det finns hjälp att få

Du kan alltid prata med oss på Tjejjouren Väst om hur du mår. Du hittar chatten i appen. 

Om du behöver akut hjälp eller har allvarliga planer på att ta ditt liv - ring 112 eller en psykiatrisk akutmottagning. 

Du kan också:

  • Ringa Mind Självmordslinjen på 90101

  • Chatta på www.mind.se