Tankar på döden

Att tänka på döden är något som de flesta människor gör då och då. Det kan vara tankar kring vad som händer efter att man dör, eller tankar som handlar om att det känns som att man inte orkar leva längre. 

Det är inte ovanligt att känna rädsla inför döden. Det kanske känns jobbigt att vi inte har kontroll över döden. Vi kan vara rädda för att bli gamla eller sjuka. Många som oroar sig för döden har svårt att leva i stunden. Det är vanligt att man oroar sig för andra saker i framtiden, såsom jobb, familj eller något helt annat, som ännu inte har hänt.

Prata med någon

Tröst

Om dina tankar om döden hindrar dig från att leva livet såsom du vill är det viktigt att du pratar med någon om dina känslor. När man är ensam så kan de mörka tankarna växa sig starkare, men så fort man delar svåra saker med andra så är man inte ensam om dem längre. Det går att få hjälp! Det finns många runt omkring dig som kan stötta, kanske även de som du inte tänker på. Det kan vara en lärare, någon kompis eller en kompis förälder, städerskan på skolan eller din fotbollstränare. Du kan också prata med någon inom vården, en ungdomsmottagning, skolkuratorn, vårdcentralen eller en stödlinje.  

Är du orolig för en kompis?

Ofta kan det kännas skämmigt att tänka på att man vill dö. Då kan det vara skönt att en vän vågar fråga. Kanske frågor som: Hur mår du? Jag tänker på dig och är lite orolig. Tänker du på att du vill dö? Jag finns här för dig om du vill prata.

Det kan vara bra att erbjuda sig att följa med som stöd till en kurator eller en vuxen som man litar på.

I vår chatt kan du prata med oss om dina tankar. Tankar på döden är ett vanligt samtalsämne bland tjejerna vi möter i chatten.