Rabshadaha & xadgudubyada

Xadgudub galmo

Sexuellt våld kan ibland vara svårt att definiera och kan se ut på olika sätt. Det kan till exempel vara så att ens partner pressar en till att göra saker man inte vill eller känner sig redo för. Det kan också vara att någon tafsar, frågar dig frågor om sex fast du inte vill prata om det, eller skickar dickpics.

Caawin hel

Vad är sexuellt våld?

Sexuellt våld är när någon utför sexuella handlingar mot någon som inte gett sitt samtycke. Det kan vara våldtäkt, tjatsex, eller att någon har sex med dig när du till exempel sover eller är berusad. 

Det kan också vara att någon tafsar, frågar dig frågor om sex fast du inte vill prata om det eller skickar dickpics. Det kan till exempel vara någon okänd, en partner, ett ex, en vän eller någon i familjen som utsätter dig för sexuellt våld. När någon i familjen utsätter en för sexuellt våld kallas det för incest. 

Att utsätta någon för sexuellt våld är ett allvarligt brott. I Sverige finns en lag som säger att allt sex ska vara frivilligt. Är det inte det så är det ett brott.


Vanligt att känna skam

Sexuellt våld kan se ut på olika sätt. Det kan vara att någon pressar en, tvingar en eller hotar en till att göra saker man inte vill. Många som blir utsatta för sexuellt våld känner skam och lägger skulden på sig själva. Men det är aldrig ens eget fel om någon går över ens gränser.

Sexuellt våld kan ibland vara svårt att definiera. Det kan till exempel vara så att ens partner pressar en till att göra saker man inte vill eller känner sig redo för. Det kan också vara att någon tafsar, frågar dig frågor om sex fast du inte vill prata om det, eller skickar dickpics. 

I Sverige finns en lag som säger att allt sex ska vara frivilligt. Är det inte det så är det ett brott. Den som man har sex med måste ta reda om att man vill ha sex. Man har också alltid rätt att avbryta sex när man vill, även fast man kanske ville ha sex i början.


Haddii qof kugu xad-gudbo

Kom ihåg att ingen får göra dig illa! Det är aldrig okej, och det är aldrig ditt fel om någon går över dina gränser och utsätter dig för våld.

Way fiican tahay inaad u sheegto qof aad ku kalsoon tahay waxa lagugu samaynayo, iyada oo aan loo eegin nooca ama noocyada rabshadaha ku lug leh. Waxaad tusaale ahaan la hadli kartaa la-taliye dugsiga, macalinka, ama qof kale oo weyn oo aad ku kalsoon tahay.

Waxaa jira ururo iyo ururo badan oo kala duwan oo ka shaqeeya caawinta dadka ay la kulmaan rabshadaha. Had iyo jeer waa lagugu soo dhaweynayaa inaad nagula hadasho Tjejjouren Väst - halkaan ayaan kuu joognaa!

Haddii xaaladdu ay degdeg tahay oo aad ku jirto khatar degdeg ah, had iyo jeer wac 112.