Xiriirka

Vänner, familj och kärlek är viktiga pusselbitar men kan också vara knepigt och svårt. Dina vänner, din pojkvän eller flickvän kan göra dig glad och lycklig men samtidigt kan de få dig osäker, arg eller ledsen.

Caawin hel

Alla relationer, oavsett vem det är med går upp och ner men det är viktigt att det är mer positivt än negativt. En bra relation innebär att ni kan lita på varandra, vara ärliga och respekterar varandra. Relationer kan också se olika ut med olika kompisar eller familjen. En kompis kanske du alltid hänger med i skolan och ni har superkul medan en annan bara på fotbollen eller på nätet.

Oavsett om du har en kompisrelation eller en kärleksrelation så är det viktigt att den är på lika villkor och att ni mår bra tillsammans. Ingen ska göra saker mot din vilja eller saker som gör att du mår dåligt. En relation förändras ofta under tid och är något som en tillsammans behöver vårda och ta hand om.


Galmada

Sexualitet är en viktig del i människors liv och innefattar allt från vilken läggning och identitet man har till vad man tänder på och känner lust för. De allra flesta funderar någon gång i livet kring sin sexuella läggning och har frågor som har med sex att göra.

Mer om sexualitet

Jacaylka

Kärlek innebär ofta att vi har mycket och starka känslor för någon eller något. Det kan kännas fantastiskt och uppta en stor del av livet, men det kan också kännas svårt och vara något som gör oss väldigt ledsna.

Mer om kärlek

Saaxiibtinimo

Vänskap är en viktig del av livet och kan få oss att må väldigt bra. För vissa är det viktigt att ha många vänner, medan det inte känns lika viktigt för andra. Att hitta en bästa vän eller ett kompisgäng kan vara svårt och ibland ta lång tid.

Mer om vänskap

Qoyska

En familj kan betyda flera saker och se ut på olika sätt. Ibland får familjen oss att må bra, men ibland kan familjen också göra livet svårt.

Mer om familj

Weydii qareenka

Waxaan la yaabanahay haddii ay tahay inaan hooyaday la noolaado haddaanan rabin. Kaliya waxaan rabaa inaan la noolaado aabe?

Du kan välja att bo hos din pappa och hoppas på att din mamma accepterar det. Skulle din mamma inte acceptera ditt val kan du kontakta en annan vuxen person i skolan eller socialtjänsten i din kommun

Arag dhammaan su'aalaha iyo jawaabaha

Hi, waxaan ahay 14 waxaana jirsaday 15 sanadka soo socda. Waxaan wada joognaa laakiin nin 18 jir ah. Massa wuxuu dhahay waa sharci darro waxaana la yaabanahay inay saxan yihiin? Maxaase dhici kara markaas?

Er relation i sig är inte olaglig. Eftersom du är under 15 år är det dock olagligt för din kille att ha samlag med dig. I brottsbalken anges det att den som har samlag eller utför liknande handling mot en person som är under 15 år, kan dömas för våldtäkt mot barn.

Arag dhammaan su'aalaha iyo jawaabaha