Skilsmässa
och separation

Hur en familj ser ut är olika och inget är bättre än det andra. I en familj kan det finnas en förälder eller flera vuxna som lever tillsammans. Du kanske lever i en familj med två mammor eller två pappor. Det allra viktigaste i en familj är att du känner dig trygg.

De flesta föräldrar bråkar eller tycker olika ibland och det är inte konstigt. Ibland kan vuxna behöva hjälp med att komma överens. Då finns det hjälp att få. De kan till exempel få hjälp med samtal eller familjerådgivning. Det är viktigt att vuxnas bråk inte pågår för länge och att barnen inte mår dåligt av vuxnas bråk. 

det är aldrig ditt fel när föräldrar separerar

Ibland väljer föräldrar att inte fortsätta att leva tillsammans. Det kan kännas väldigt jobbigt och det är inte alls konstigt. Det kan också kännas skönt att föräldrar går isär, särskilt om det har varit jobbigt hemma. Om ens föräldrar skiljer sig eller separerar kan de ha svårt att komma överens. Då kan det kännas som om det är ditt fel, men kom ihåg att det aldrig är ett barns fel att föräldrar bråkar eller skiljer sig.

Att skiljas

En skilsmässa påverkar alla i familjen, inte bara de vuxna. Du kanske måste flytta eller byta skola. Det kan kännas jättesvårt, ledsamt eller så känner du dig arg och besviken. Det är helt okej. Du har rätt att känna allt det där du känner.

Efter en tid kommer det kännas annorlunda och det kan kännas bättre med tiden. Men det tar ofta tid att vänja sig med förändringar. Dina föräldrar har valt att leva isär för att något som inte varit bra ska bli bättre, även om det kan vara svårt att se när det känns som sämst.

Det är alltid dina föräldrars ansvar att se till att du mår bra och har allt det du behöver. Det förändras inte när föräldrar väljer att separera eller skilja sig. Du har rätt att uttrycka dina känslor och tankar om det som händer. Du har rätt att vara med och bestämma var du ska bo.

Olika känslor

Det är vanligt att barn känner sig ensamma mitt i en skilsmässa där föräldrarna är upptagna med sina egna problem eller inte kommer överens. Du kanske inte vill berätta hur du känner för att du inte vill göra något värre. Men det är viktigt att du inte känner dig ensam med dina tankar och känslor. Försök berätta för en vuxen eller en kompis som du litar på.
Ibland är föräldrarna inte överens om var deras barn ska bo. Då kan det bli så att socialtjänsten måste hjälpa till. Tillslut bestämmer en domstol om inte socialtjänsten hittar en lösning. Ibland kan det vara så att du bor mer hos en förälder än hos den andra, och ibland så bor barn inte alls hos en förälder. Lösningarna ser olika ut, det viktigaste är att barn ska må bra och vara trygga. 

Kom ihåg att även om du inte bor hos båda dina föräldrar så kan du fortfarande träffa de båda. De vuxna som är med och bestämmer måste lyssna på dig och vad du vill. De ska ta beslut efter vad de tror att barnen mår bäst av. Ju äldre du är desto mer har du rätt att bestämma. 

Att få hjälp som barn

Du bär inget ansvar_Tjejjouren Väst

Inga barn ska behöva må dåligt. Det gäller dig också, du är värd att få må bra! När det är jobbigt hemma och kanske mycket bråk är det inte konstigt om du känner dig ledsen och orolig.

Det som kan vara bra är att berätta för någon hur du känner. Det finns många vuxna runt omkring dig som ska hjälpa till. Det kan till exempel vara din lärare, fritidsledaren eller kuratorn. En vuxen som du litar på kan hjälpa dig att hitta någon som du kan prata mer med.

Det finns många vuxna som är vana att prata med barn som har det jobbigt på olika sätt. Inget som du berättar är för jobbigt eller för svårt för den vuxne att prata om. I vissa kommuner kan man som barn få komma och träffa andra barn som har det ungefär likadant. Det kan kännas skönt att prata med någon som vet precis hur det är och som är ungefär lika gammal. Det kallas att gå i stödgrupp.

Du kan alltid prata med oss i chatten, när det känns jobbigt. Vi finns här och lyssnar.