Vad är självskada?

 

Att självskada eller att ha ett självskadebeteende innebär att skada sin egen kropp eller att utsätta sig för något farligt eller riskfyllt. Att skada sig själv på det här sättet brukar vara ett sätt att hantera jobbiga känslor. 

Att skada sig kan ibland kännas bra för en kort stund, men sen är det vanligt att man skäms eller känner sig dålig. Det kan göra att man vill skada sig själv igen och så mår man ännu sämre. Anledningen till att skada sig själv är ofta att man behöver hantera väldigt starka ångestkänslor. Kanske har man varit med om något jobbigt som får en att skada sig själv. Kom ihåg att det inte är ditt fel att du mår dåligt. Och det kanske inte känns så, men det går att må bättre!

Få hjälp att må bättre

För att må bättre behöver man bryta beteendet där man skadar sig själv. Man kan behöva hjälp med strategier, alltså sätt att hantera de jobbiga känslorna som gör att man skadar sig. En strategi kan vara att lära sig känna igen de jobbiga känslorna, för att snabbare kunna göra andra saker istället för att skada sig själv. 

Hjälpa någon annan

Det är viktigt att ta självskada på allvar. Oavsett på vilket sätt man skadar sig själv.  Har du någon kompis som du misstänker skadar sig själv? Prata med den personen! Visa att du finns där utan att döma. Erbjud dig att följa med och prata med en vuxen som din kompis litar på. 

Vill du veta mer om självskada kan du vända dig hit: http://www.shedo.se/

Om du eller någon i din närhet skadar sig själv kan du också prata med oss på Tjejjouren Väst i chatten!


Untitled_Artwork (1).png