Sex som självskada

Det finns något som kallas för sex som självskadebeteende och det innebär att ha sex, gå med på sexuella handlingar eller utsättas för övergrepp för att lindra sin ångest.

Det kan handla om att man har så starka känslor som man inte står ut med, så man utsätter sig själv för viss fara eller för övergrepp för att inte känna de andra starka jobbiga känslorna. Man kan må sämre av att ha sex som innerst inne inte känns bra. Det kanske inte känns så när man är mitt i det, men det finns sätt att komma ur det och må bättre!

 

Du är inte ensam

Att skada sig med sex kan handla om allt från att skicka bilder på sig själv som man egentligen inte vill sprida, till att ha sex med en eller flera personer som inte är snälla mot en. Det kan vara på ett sätt som gör ont eller att ha sex mot ersättning (såsom pengar, saker eller tjänster). Det kan också vara på andra sätt eller en kombination av flera saker. Att skada sig med sex innebär många risker, men det är inte ovanligt, du är inte ensam!


Du har ingen skuld

Att ha sex som självskadebeteende innebär ofta att någon eller några andra personer utsätter en för övergrepp. Även om det kan kännas som om det är du som sätter dig själv i dessa situationer så bär du ingen skuld. Ingen får skada dig oavsett vilken situation du befinner dig i. 

Att på olika sätt skada sig med sex kan skapa mycket skam och skuld. Man kan känna sig äcklig eller dålig för att man gör det. Kom då ihåg att det är många som känner så, och att det går att ta sig ur! Många tjejer beskriver att de själva inte alltid förstår varför de gör så här. Att söka sig till sex som är förnedrande eller våldsamt gör ofta att man mår mycket dåligt, både kroppsligt och själsligt. Det kan till exempel bli jobbigt i skolan eller med kompisar.

DET FINNS HJÄLP ATT FÅ

Många berättar också att de är rädda för att prata med någon vuxen. Det kanske känns som att de vuxna inte kommer förstå, men på samma sätt som med andra självskadebeteenden är det viktigt att berätta för någon man litar på att man har det jobbigt. 

Om du eller någon i din närhet skadar sig själv kan du också prata med oss på Tjejjouren Väst i chatten!35.jpg