Rökning

 
38.jpg

Cigaretter innehåller tobak och nikotin. Rökning är inte bra för oss och våra kroppar. Men ändå är det många som börjar röka. Det är ofta svårt att sluta när man väl har börjat. 

Många börjar röka för att man är nyfiken, tycker att det känns häftigt eller för att passa in i gänget. Därför kan det också vara svårt att säga nej till cigaretter eller att stå emot grupptrycket. 

Man måste vara 18 år för att köpa cigaretter eller andra varor med tobak i. Det är sällan någon tycker att det är speciellt gott att röka. Istället kan man bli yr och illamående. Många säger att de känner sig lugna av att röka men det är faktiskt så att kroppen blir mer stressad av att röka.

rökning påverkar dig negativt

Rökning är inte bra för våra kroppar och vårt mående. Några saker sker ganska snart efter att du börjat röka. Till exempel blir dina tänder gulare, du börjar hosta, orkar inte gå eller springa som tidigare, du får ofta ont i halsen och känner dig sjuk. Rökning påverkar din kroppsutveckling negativt. 

Nikotin är ett giftigt ämne som gör att vi kan bli beroende. Den som röker riskerar att få skador och sjukdomar som till exempel hjärtsjukdomar och lungcancer. Passiv rökning innebär också att du skadar människor i din omgivning när du röker. 

Om du är gravid och röker så går de giftiga ämnena direkt till barnet i magen. Det är allvarligt och barnet kan bli svårt skadat. Det kan födas för tidigt eller faktiskt dö i magen.

Få hjälp att sluta röka

Om du har problem med rökning så kan du få hjälp att sluta. Ta kontakt med en vårdcentral eller ungdomsmottagning, eller prata med någon du litar på.