Psykisk ohälsa
i familjen

Att någon i din familj mår dåligt kan göra att vardagen blir svår att hantera. Det kan till exempel vara att en familjemedlem är ledsen hela tiden. Det kan också vara så att personen ändrar humör ofta, eller beter sig på ett sätt som gör dig rädd eller orolig.

Den som mår dåligt kanske stänger in sig eller ligger i sängen mer än vanligt. Det kan också vara så att personen ofta blir irriterad eller arg. Ibland blir det svårt för den som mår dåligt att arbeta eller gå i skolan. Personen kan också få svårt att ta hand om hemmet, eller att ta hand om sig själv och andra. Det är inte heller ovanligt att någon som mår dåligt dricker för mycket alkohol eller missbrukar mediciner eller droger.

Att vara barn till någon som mår dåligt

Att vara barn till någon som mår psykiskt dåligt är många gånger jobbigt och tungt. Din vardag påverkas när en förälder inte orkar finnas där som vuxen. Det kan till exempel vara att du inte får hjälp med skolan, att det är bråkigt och stökigt hemma. Du kanske känner dig orolig för vad som ska hända med den som mår dåligt, eller att den vuxna inte orkar ta hand om dig eller umgås med dig. Ibland slutar den vuxna att laga mat, eller glömmer att se till att det finns mat hemma. 

Spänd_Tjejjouren Väst

Det kan kännas jobbigt att någon utanför familjen får veta hur ni har det. Men kom ihåg att det aldrig är ditt fel. Om ditt liv påverkas på något sätt som är jobbigt är det viktigt att du pratar med någon vuxen som kan hjälpa dig och din familj.


När barn tar ett vuxenansvar

När en förälder mår dåligt är det vanligt att bli orolig och rädd. Man vill ju bara att den vuxna ska må bra och att allt ska bli som vanligt igen. Många gånger tar barn ett väldigt stort ansvar i familjer där någon mår dåligt. Men du som är barn ska inte behöva tänka på att handla och laga mat eller att ta hand om dina syskon.

Kanske känns det som att du bär på en stor hemlighet. Man kan tänka att det finns bra och dåliga hemligheter. En bra hemlighet är något som känns bra i magen, kanske att du ska överraska din kompis med en present. Men en dålig hemlighet är något som inte känns bra, som kanske istället gör ont i magen. Sådana hemligheter är det viktigt att dela med någon du litar på. Det finns hjälp för den som är sjuk via till exempel vårdcentralen, eller på arbetsplatsen där den vuxna jobbar. Det är viktigt att den som är sjuk får hjälp. Det är inte ditt ansvar att försöka göra din förälder frisk igen. Du som barn har rätt att känna dig trygg, må bra och få lov att vara barn! Det är viktigt att du tillåter dig att ha roligt även när det känns svårt. Det kan vara att göra en liten grej som du gillar, till exempel att vara med vänner, sporta eller spela musik.

Om du vill prata med någon som du inte känner

Om du inte vill prata med någon du känner så finns det sidor på internet där du kan chatta anonymt och hitta mer information. Du kan alltid chatta med oss på Tjejjouren Väst. Du behöver inte säga vem du är och väljer själv vad du vill prata om.

Du hittar vår chatt i appen som du kan ladda ner här