Mobbning

Mobbning är en typ av våld. Det kan vara att du upprepat blir retad, kränkt, slagen eller hotad. Det kan vara att du inte får vara med eller att någon sprider rykten om dig. 

Mobbningen kan vara i skolan, på en arbetsplats, i en förening eller på internet. På internet kan det handla om elaka texter och kommentarer, att någon lägger upp eller sprider bilder på dig. Mobbning är inte när någon är taskig en gång, utan mobbning betyder att det händer flera gånger. 

Att mobba är brottsligt

Många tänker inte på att det kan vara brottsligt att utsätta någon för mobbning, men det är det! Det är till exempel ett brott att slå eller trakassera någon, att hota, sprida kränkande bilder eller fotografera eller filma utan tillåtelse, att behandla någon illa på grund av religiös tro eller på grund av kön. Det är också olagligt att lura eller tvinga någon att göra sexuella saker på internet. 

Att bli retad och illa behandlad på grund av exempelvis din hudfärg, din sexualitet, ditt kön eller vilken religion du tror på är förbjudet och kallas för diskriminering. Sverige har en speciell lag för diskriminering och det är viktigt att ta all diskriminering på allvar.

Mobbning_bild Tjejjouren Väst

det är aldrig ditt fel om du blir mobbad

Ibland kanske den som utsätter inte förstår eller vill förstå att det den gör är mobbning. Man kanske säger att det var på skoj och att det bara var ett skämt. Men ett skämt ska aldrig få någon att må dåligt. Många som är utsatta för mobbning mår väldigt dåligt. Du kan känna dig ensam, känna att du inte duger och att du börjar tvivla på dig själv. Det är inte ditt fel om du blir mobbad och du har rätt att slippa bli utsatt!

Många väljer att inte berätta om mobbningen. De kanske skäms eller är rädda att det ska bli mycket värre om vuxna lägger sig i. Men ofta behöver man hjälp för att det ska bli bättre. Om du är utsatt för mobbning - försök att berätta för någon som du litar på. Du kan alltid berätta för oss på Tjejjouren Väst!

SKOLAN ÄR SKYLDIG ATT STOPPA MOBBNING

Skolor och arbetsplatser måste arbeta mot mobbning och de ska se till att ingen blir mobbad. Om det kommer fram att någon är mobbad så måste de göra allt de kan för att mobbningen ska sluta. Vuxna får inte blunda eller strunta i att hjälpa barn som är utsatta för mobbning. Skolan kan till exempel ha möte med den som mobbar och deras föräldrar, de kan ha fler vuxna som är ute på raster och ibland kan de också ta hjälp av socialtjänst eller polis för att stoppa de som mobbar.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Du och din familj kan också anmäla mobbningen. Om du upplever att din skola inte hjälper dig så kan du anmäla till Barn- och elevombudet: https://beo.skolinspektionen.se/

Om du är utsatt för mobbning på ditt jobb så ska du prata med den person som är skyddsombud på din arbetsplats, du kan också ta hjälp av facket eller anmäla mobbningen till Arbetsmiljöverket. Du kan också anmäla mobbning till polisen. 

Du får gärna höra av dig till oss på Tjejjouren Väst och berätta hur du har det. Vi dömer aldrig! I vår app hittar du chatten där du kan prata med oss.