Missbruk i familjen

Tjejjouren Väst_kaos

När någon dricker för mycket alkohol eller använder droger brukar det kallas för missbruk. Det kan vara väldigt jobbigt att leva nära någon som har ett missbruk. 

Personen som missbrukar kanske ofta blir irriterad eller arg. Det kan också bli bråkigt och stökigt hemma. Ibland blir det svårt för personen som har ett missbruk att arbeta eller att gå i skolan, att ta hand om hemmet eller att ta hand om sig själv och andra.

Att vara barn till någon som har ett missbruk

Att vara barn till någon som har ett missbruk innebär ofta att din vardag påverkas. Föräldern kanske inte klarar av att finnas där som vuxen. Det kan vara att du inte får den hjälpen och stödet som du behöver, till exempel med skolarbete. Det kan också vara bråkigt och stökigt hemma. Du kan känna dig orolig för vad som ska hända med föräldern när den är ensam och den vuxna kanske inte längre orkar ta hand om eller umgås med dig. Ibland slutar den vuxna att laga mat eller glömmer att se till så att det finns mat hemma. 

Det kan kännas jobbigt att någon utanför familjen får veta hur ni har det. Men kom ihåg att det aldrig är ditt fel. Personer som har ett missbruk kan bete sig på sätt som känns konstigt och obehagligt. Ibland kan de bli högljudda och arga. Ingen får någonsin slå eller hota dig, eller göra saker mot din vilja. Det är viktigt att du pratar med någon vuxen som du litar på, som kan hjälpa dig. 


När barn tar ett vuxenansvar

När en förälder mår väldigt dåligt är det inte konstigt att bli orolig och rädd. Barn vill att ens förälder ska må bra och att vardagen ska kännas normal. Många gånger tar barn ett stort ansvar i familjer som har missbruk. Men du ska inte behöva tänka på att handla och laga mat eller att ta hand om dina syskon.

Du som barn har rätt att känna dig trygg, må bra och få lov att vara barn! Det är viktigt att du försöker ha roligt och göra grejer som du gillar, även om det känns svårt. Det kan hjälpa oss att må lite bättre om vi umgås med vänner, lyssnar på musik eller någon sport vi gillar.

Att våga berätta för någon

Det kan kännas som att du skvallrar om du berättar för någon utanför familjen. Men det är viktigt att ni som familj får hjälp. Familjen kan få hjälp av kommunen eller vårdcentralen. De kan också hjälpa dig att hitta någon som du kan få prata mer med. Det finns många vuxna som är vana att prata med barn som har det jobbigt på olika sätt. Inget som du berättar är för jobbigt eller för svårt för den vuxna att prata om. I vissa kommuner kan man som barn få komma och träffa andra barn som har det ungefär likadant. Det kan kännas skönt att prata med någon som vet precis hur det är och som är ungefär lika gammal. Det kallas att gå i stödgrupp.

Om du inte vill prata med någon du känner så finns det sidor på internet där du kan chatta anonymt och hitta mer information.

Du kan alltid chatta med oss på Tjejjouren Väst. Du behöver inte säga vem du är och väljer själv vad du vill prata om!