Kärlek

Kärlek är känslor som handlar om medkänsla och omtanke och som gör att man tycker om och bryr sig om någon eller något. 

Kärlek kan man ha till personer, till sig själv, till en sak, till ett intresse och till mycket annat. Man har rätt att få känna kärlek till den eller det man vill (så länge det inte skadar någon annan). Den här texten handlar framförallt om kärlek till personer, men kom ihåg att kärlek kan handla om mycket annat. Kanske framförallt om att känna kärlek och omtanke för sig själv. 

Vad är kärlek?

Kärlek_Tjejjouren Väst

Kärlek kan vara något fantastiskt och en stor del av livet men också vara något som kan göra oss väldigt ledsna. Kärlek betyder att vi har mycket känslor kring det vi känner kärlek för. Kärlek kan vara ömsesidigt, det vill säga att den man känner kärlek för känner detsamma. Men man kan också känna kärlek för någon som inte känner kärlek tillbaka. Det är väldigt vanligt att flera gånger i livet känna kärlek för någon som inte känner detsamma. Och tvärtom; man kanske inte känner kärlek för någon som känner kärlek för en själv. De allra flesta känner kärlek och starka känslor för personer och saker genom livet. Hur kärlekskänslor känns är olika för olika personer. Vilka känslor man känner är inte kopplat till vilket kön eller till vilken bakgrund man har.

Kärleksrelationer

Vi alla känner kärlek för olika saker och vi har olika behov i kärleksrelationer. Vissa saker som är viktiga för någon är inte det för en annan. Det kan till exempel handla om hur man vill att saker och ting ska vara eller hur personen/personerna du har en kärleksrelation med är. Kärleksrelationer kan se väldigt olika ut. Vissa personer vill ha långvariga relationer och vissa personer vill ha kärleksrelationer med en person, medan andra vill ha kärleksrelationer med flera. Vissa personer vill vara mycket med den som den har en kärleksrelation till, medan andra vill spendera mindre tid tillsammans. Det kan vara bra att fundera igenom vad som får dig att må bra i kärleksrelationer. Kom ihåg att det också kan förändras över tid hur du känner och vad du behöver och mår bra av. 

Sexuell läggning

Att veta vilken sexuell läggning man har är inte alltid självklart. För någon kan det förändras över tid medan någon annan inte vill ha en specifik läggning. Det är bara du själv som bestämmer vilken sexualitet som du tycker känns rätt för dig. För vissa är detta viktigt, och för andra spelar det ingen roll. Det är helt upp till dig! 

Att göra slut

Det är vanligt att någon eller flera gånger i livet vara med om att kärleksrelationer tar slut, det kan kännas väldigt sorgligt och jobbigt. Det spelar inte alltid så stor roll vem som bestämmer att göra slut eller om man tillsammans bestämmer att relationen ska ta slut, det kan ändå vara en sorg att göra slut. Och det kan vara lika jobbigt att göra slut i en relation som varit dålig som i en relation som varit härlig och bra. 

Det kan också kännas bra att göra slut. Vissa personer säger att de kan känna en lättnad över att en relation tagit slut. Kanske har man funderat mycket på relationen, varit rädd för att såra någon eller för att själv bli sårad. Då kan det kännas som en lättnad när det tar slut. Det är väldigt personligt hur man tar sig igenom en separation. Vi väljer alla att försöka gå vidare på olika sätt och det tar olika lång tid. Det är viktigt att man tillåter sig att vara ledsen och acceptera att det är sorgligt att skiljas ifrån en person eller personer som man tyckt mycket om eller varit mycket tillsammans med. Det är lika viktigt att man tillåter sig själv att vara glad om och när det känns lättare. Ingen kan döma dig för hur du känner eller för hur du väljer att gå vidare. 

Svartsjuka i kärleksrelationer

Man kan tro att svartsjuka har med kärlek att göra, men det är ett sätt att kontrollera den man har en kärleksrelation med. Det är elakt och inte bra för relationen. Om du känner mycket svartsjuka bör du fundera över varför och hur det får dig att må. Det tar mycket kraft och tid att försöka kontrollera eller oroa sig för att den man är ihop med ska göra något man inte gillar. Det går aldrig att kontrollera eller styra vad en annan person ska göra. Det går heller oftast inte att ändra på den andra personens beteende, så är man svartsjuk bör man fundera på om man ska vara tillsammans med den personen som man är tillsammans med. 

Om du är tillsammans med någon som är väldigt svartsjuk så är det viktigt att den personen ändrar sitt beteende och slutar vara svartsjuk, eller att du pratar med andra om ifall det är en relation som är värd att fortsätta med. Svartsjuka kan lätt bli värre och leda till ännu mer allvarliga saker som våld och kränkningar. Du har rätt att må bra i dina relationer! 

I chatten kan du prata med oss om relationer och om det du är med om. Hos oss får du alltid vara anonym.