Känslor

Ångest och oro

Det är vanligt att ibland känna ångest. Varför man känner ångest kan bero på flera olika saker. Du kanske har varit med om någonting jobbigt eller bråkar med någon du tycker om. Ofta kan också stress skapa mycket ångest i kroppen.

Få hjälp

Vad är ångest?

Man kan känna ångest över många olika saker i livet. Det kan till exempel vara att något jobbigt har hänt eller att man oroar sig för vad som ska hända.

Ångest och stress hänger ofta ihop och handlar då om att kroppen samlar massa energi för att den känner något som uppfattas som en fara. Du kan till exempel känna dig nedstämd, illamående, orolig eller som att du har en klump i magen eller tryck över bröstet.

Det beror på att vårt inre alarmsystem har satts igång. Förr i tiden hjälpte systemet oss, framförallt i stunder som krävde fysisk ansträngning som svar på en hotfull situation. Men samma alarmsystem går igång än idag, oavsett om det är på liv och död eller någonting helt ofarligt. Märkligt va?


Vad händer i kroppen vid ångest?

Ångest kan kännas väldigt obehagligt, men det är inte farligt. Att öva på att andas genom olika andningsövningar kan vara ett bra verktyg för att lindra ångest. 

När du upplever en situation som hotfull larmas en speciell del av kroppens nervsystem blixtsnabbt. Det nervsystemet är en del kroppen som styr andningen, blodtryck och puls, alltså sådant som vi inte direkt påverkar med vår vilja. När man upplever ångest skickas även olika stresshormoner ut i kroppen, som kortisol och adrenalin. De har till uppgift att se till att pulsen och blodtrycket höjs och att det finns tillräckligt med energi till musklerna och hjärnan.

Att ha ångest ibland är mänskligt. Men om du har ångest ofta och upplever att det orsakar dig smärta och begränsar dig i ditt liv finns det hjälp att få.

Ibland kan ångest dyka upp när du blir påmind om en situation som har varit väldigt jobbig, eller om du försöker trycka undan känslor under en längre period. Det är också vanligt att få ångest oftare om du varit med om något som varit traumatiskt. 

Försök prata med någon du litar på om hur du mår. Kraftig och ofta återkommande ångest är inget du behöver leva med! Det finns många vuxna som jobbar med att stötta och hjälpa ungdomar som mår dåligt, till exempel på ungdomsmottagningen. 

Du kan alltid chatta med oss på Maana. Du är inte ensam!