Identitet

Att veta vem man är kan vara svårt. Det är något som också kan förändras över tid. Vem du är påverkas av dina erfarenheter, personer du möter och händelser i livet.

Under din uppväxt speglar du dig mot familj och vänner och lär på så vis känna dig själv. Identitet kan man säga är en känsla av vem man är, med sin personlighet, sina egenskaper, åsikter och tankar. Du skapar också din identitet genom att diskutera och dela tankar med andra människor och genom att du lär dig mer om världen runt omkring.

Identitet_Tjejjouren Väst

Identitet under tonåren

Många upplever att tiden som tonåring är svår. Det blir lätt bråk med både familj och vänner utan att man egentligen vet varför. Du kan känna dig ledsen ena stunden för att i nästa stund vara glad, det här tillhör att växa upp och hitta sig själv. Det kommer många frågor som man försöker hitta svar på. Frågor som: Vem är jag? Hur fungerar min familj? Vad tycker mina kompisar och vad tycker jag själv? Hur passar jag in och vilka ideal behöver jag leva upp till?

Ibland kan det kännas förvirrande. Kanske börjar du ifrågasätta dig själv under perioder i livet. Om du känner att det tar över ditt liv eller om du känner dig ledsen och orolig kan det vara bra att söka stöd och hjälp. Det kan kännas bra att få prata med någon som du litar på och som kan hjälpa dig med dina funderingar och känslor.

Kön och identitet

Det är inte självklart för alla att veta vilket kön man har. För någon kan det förändras över tid medan någon annan inte vill ha ett specifikt kön. Du har rätt att själv bestämma vad du identifierar dig som och vad du vill kalla dig.

I Sverige har vi två juridiska kön, tjej eller kille. När du föds blir du tilldelad det kön som stämmer överens med hur du ser ut fysiskt och de normer som är kopplade till det. Om du sedan när du växer upp känner dig bekväm med det så kallas det att du är en cis-person. Det kan också vara så att du känner att din könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska könet. Det kan vara att du har kvinnliga attribut (alltså ser ut på ett sätt som många uppfattar som kvinnligt) men känner och  upplever dig som en kille eller något annat, eller tvärtom. Detta kallas trans, att vara transperson. Trans betyder “ att gå över " eller "gå bortom”. Det här har ingenting med din sexuella läggning att göra. Som transperson kan du vara homosexuell, heterosexuell, bisexuell, asexuell, pansexuell, eller något annat som du känner stämmer in på dig och din sexuella identitet. Det är även du själv som bestämmer om du vill definiera dig som transperson.

VILL DU VETA MER?

Hos UMO kan du läsa mer om de här frågorna.

Du kan också chatta med oss om du har frågor och funderingar.