Ensamhet

Vi människor har ett behov av att känna närhet och tillhörighet med andra för att må bra. Det kan handla om att ha någon att prata med om saker man varit med om, att umgås och känna gemenskap eller att ha någon att vända sig till när livet känns tufft. 

Samtidigt som vi har behov av andra människor kan det ibland vara skönt att få vara ifred, att vara ensam i lugn och ro. Vissa trivs mer än andra med att vara ensamma. Det är väldigt olika. 

Att känna sig ensam är vanligt

Du är inte ensam_Tjejjouren Väst

När du inte har valt att vara ensam kan det kännas jobbigt och ledsamt. Ibland kan man känna sig ensam trots att man har människor runt omkring sig. Man kanske inte känner sig välkommen eller känner att det inte finns någon som förstår en. Man kan känna sig ensam i olika perioder och det kan förändras med tiden. Som till exempel när man är ny i skolan, precis har flyttat, när man är sjuk eller mår dåligt på något sätt.

Om du känner dig ensam en längre tid kan det vara bra att försöka vara i skolan, jobba eller på andra sätt träffa andra människor, även om det också kan kännas jobbigt. Det finns olika anledningar till att vi upplever ensamhet. Vissa blir obekväma i sociala sammanhang, så som att gå på stan, hänga med nya människor på fritiden eller i skolan. Andra försöker att skaffa vänner och det kan vara svårt och läskigt. 

Saker som kan hjälpa mot ensamhet

Man kan också känna sig ensam oavsett hur många vänner man har. Det kan också bero på olika saker, du kanske har en hemlighet du inte kan berätta för någon, eller så upplever du att dina vänner inte tar dina känslor på allvar. För att känna dig mindre ensam kan du till exempel börja med ett fritidsintresse kanske något som du gjort tidigare men slutat med som musik, idrott eller skapande.

Det finns också många sidor och grupper på nätet där du kan hitta personer med liknande intressen. Om du upplever att den ensamhet du känner är väldigt jobbig kan du söka hjälp för att få prata med någon som lyssnar.

Du kan alltid chatta med oss!