Våldsam relation

Ofta hänger olika typer av våld ihop. Det våld som syns är inte alltid det som gör mest ont i själen och sätter djupast spår. Det våld som inte riktigt går att sätta ord på gör ibland allra mest ont. 

Brustet hjärta Tjejjouren Väst

Att ens vardag innehåller olika former av våld kan göra att man mår mycket dåligt, speciellt om den som utsätter dig är någon som också säger att den tycker om eller älskar dig. Att till exempel din kille eller partner vill se vad du gör på din mobil, kontrollerar vilka du umgås med eller ber dig sluta ha på dig vissa kläder kan sätta djupa spår i din självkänsla. Dessa saker är olika typer av våld. Det är vanligt att killar utsätter tjejer för våld i en parrelation. Men det förekommer också liknande våld i samkönade relationer och i relationer där personerna inte identifierar sig inom tvåkönsnormen. 

Svartsjuka är inte romantiskt

Man kan tro att man inte är värd bättre, eller att det är en själv som är problemet. Många tjejer berättar för oss att de känt precis så. Man kan tro att svartsjuka är romantiskt, men det är ett sätt att kontrollera en annan person. Många killar gör så för att skapa kontroll och makt. Det är aldrig ditt eget fel att du blir illa behandlad, kom ihåg det!

Om du är ihop med någon som får dig att må dåligt, berätta det för någon du litar på! Du ska inte behöva ha det så. Många som identifierar sig som tjejer berättar om att de tror att det är så en relation ska vara, att det betyder att ens kille älskar en, men kom ihåg att så är det inte. Det här kan du alltid prata med oss på Tjejjouren Väst om, vi lyssnar och står på din sida! 

Varningstecken på en våldsam relation:

  • Du känner dig kontrollerad

  • Din partner lägger sig i vilka du får träffa

  • Du känner dig inte fri att säga vad du vill

  • Din partner skämtar på din bekostnad

  • Du får inte ha hand om dina pengar själv

  • Din partner har sex med dig på ett sätt som du inte vill

  • Din partner kräver sex

  • Din partner pressar dig att skicka nakenbilder

  • Din partner hotar dig om du säger emot

BERÄTTA FÖR NÅGON VAD DU ÄR MED OM

Om du är ihop med någon som får dig att må dåligt, berätta det för någon du litar på! Du ska inte behöva ha det så. Många som identifierar sig som tjejer berättar om att de tror att det är så en relation ska vara, att det betyder att ens kille älskar en, men kom ihåg att så är det inte. Det här kan du alltid prata med oss på Tjejjouren Väst om, vi lyssnar och står alltid på din sida!