Ångest,
panik och oro

Ångest, panikkänslor och oro är egentligen olika namn på samma sak. De kan också kännas olika i kroppen och väcka olika känslor och tankar.

Ångest är en stark oro eller rädsla som tydligt känns i kroppen. Det är vanligt att till exempel känna ett tryck över bröstet, att hjärtat slår snabbt eller hårt, att få ont i magen eller att känna sig yr eller svag i kroppen. Det kan kännas i några minuter eller komma och gå under en längre period. Det kan komma långsamt eller så kan det komma plötsligt och starkt. Stark ångest som kommer plötsligt kallas för en panikattack.

FÅ HJÄLP MOT ÅNGEST

Att ha ångest kan vara väldigt obehagligt men det är inte farligt. Det går att öva på att ta sig igenom ångesten och känna sig lugnare igen. Om vi har ångest som vi känner begränsar oss och påverkar oss negativt på olika sätt kan vi behöva söka hjälp. Ångesten kan bero på jobbiga upplevelser, tankar eller känslor som vi behöver hjälp att bearbeta och hantera. Det finns hjälp att få på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Det är också bra att berätta för någon du litar på om hur du mår.

Ångest, panik och oro

I vår app finns det fler texter och övningar som kan vara till hjälp för dig.

Du kan också prata med oss på Tjejjouren Väst i chatten.