Alkohol

glas färg.png

Det finns många olika typer av alkohol, till exempel cider, öl, vin och sprit. Dricker du alkohol kan du känna dig berusad. Du får dricka alkohol när du är 18 år och äldre. Det är för att skydda dig då alkohol kan skada dig och din kropp.

Många unga kan tycka att det är spännande med alkohol och provar att dricka under tonåren. Det kan vara att man tror att det hör till tonårstiden eller att grupptrycket gör att man testar. Samtidigt som det finns de som testar alkohol så är det också många som aldrig dricker alkohol.

Olika anledningar till att man dricker alkohol

Det finns olika anledningar till varför man dricker alkohol. Det kan vara för att det är gott och att det är roligt. Vissa dricker alkohol för att de mår dåligt eller för att tänka på annat. Alkohol kan göra att du kan hamna i jobbiga situationer eller att din kropp tar skada. Man kan bli beroende av alkohol och ha svårt att vara utan alkoholen. 

Din hjärna blir påverkad

Alkoholen påverkar vår hjärna, det är det som händer när man blir full eller berusad.
Saker som kan hända när du blir full är att

  • Du känner dig trött och vill sova.

  • Du känner saker mycket starkare. Båda glada och ledsna känslor. 

  • Du känner dig snurrig och får svårt att gå rakt.

  • Du kan få svårt att prata som vanligt och sluddrar.

  • Du kommer inte ihåg vad du sagt eller gjort. 

  • Du reagerar inte lika snabbt och det tar längre till att tänka. 

  • Du känner dig illamående och kanske kräks.

  • Om någon druckit för mycket alkohol kan man bli medvetslös. Det kan bli farligt och då är det viktigt att någon ringer till 112. 

VANLIGT ATT KÄNNA ÅNGEST AV ALKOHOL

Många som dricker alkohol hamnar i dåliga situationer. Det beror ofta på att vi har svårt att förstå vad som händer runt omkring oss när vi är berusade, eftersom kroppen och hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt.

Dåliga situationer kan vara olyckor, bråk och slagsmål, eller att du utsätter dig för fara genom att till exempel somna utomhus. Det kan också vara så att du gör saker som du annars inte hade gjort eller egentligen vill. Dagen efter du har druckit kan du må dåligt, få huvudvärk eller bli illamående. Du kan också känna dig ledsen eller ångestfylld.

alkohol när man mår dåligt

Det är vanligt att dricka alkohol för att slippa tänka på jobbiga saker.
Man kanske har det jobbigt hemma, har varit med om någonting jobbigt eller känner oro i kroppen. Det här är ingen bra anledning att dricka, eftersom alkohol kan göra att ångesten och oron istället ökar. Att dricka på det här sättet ökar också risken för att du får svårt att sluta dricka alkohol.

Om du eller någon i din närhet har problem med alkohol kan du alltid prata med oss på Tjejjouren Väst i chatten!